I love New York

New York! Vilken stad! Jag ville inte åka hem...
Vi kom till Manhattan vid tolv ungefär genom Lincoln tunnel och sen va det bara att springa iväg och shoppa! Jisses, där finns allt. Vi tog tunnelbanan ner till lower Manhattan för att gå loss inne på 21st Century men innan vi gick in dit åt vi på McDonald's. Dom hade livemusik inne på McDonald's. En man som satt vid en flygel och spelade och en annan som spelade saxofon. Jag trodde inte det existerade där.
Vi gick runt i ungefär 9 timmar men det räckte verkligen inte. Tur att jag ska flytta dit!
Jag kommer ju åka dit snart igen, när jag ska springa på jobbintervjuer och såna saker.
"These streets will make you feel brand new"

Grand Central Station, härifrån tog vi tunnelbanan

Bara en massa taxibilar

Vi provade hattar

Bacchus

Idag var det välkomstfest på Bacchus med biljard, pingis och andra spel. Nya kannor med öl kom in hela tiden. Ana, en av de mexikanska tjejerna fyller år så vi sjöng för henne.
Det var kul men det blev inte så sent för det är en stor dag imorgon!



Regler disskuteras


Victor, Ana (födelsedagsbarnet) och Rolando


Det fanns en massa snacks att äta med och tårta


Stephanie och jag


Livebandet som spelade


Jag vann inte så många gånger som jag hade hoppats...


Bank of America

Idag är det hysteriskt kallt. Och det blåser så att man tror man ska stryka med.

Jag är ledig idag! tjohoo, inga lektioner men jag får nog ta mig i den berömda kragen och få nåt gjort ändå.
Jag och Stephanie var på Bank of America idag och öppnade ett konto. Joe, som hjälpte oss trodde att vi skämtade med honom när vi sa att vi aldrig hade träffats innan men vi har gått på samma gymnasie och bodde inte alls långt ifrån varann och sen hamnade i samma lilla håla här i USA. När han skulle skriva i våra födelsedatum trodde han att han var med i dolda kameran eller nåt eftersom vi fyller år på samma dag. För att krydda det lite till berättade vi att vi även har likadana bilar.
Jag fick checkar på banken. Han fick ha en genomgång om hur man använder dom för det har jag aldrig gjort. Jag kommer ihåg när det fanns checkar i Sverige, känns som en förlorad tid.
En annan kul grej med bankerna här är att dom har drive through. När vi kommenterade det sa dom "You don't have that in Sweden?" Eh... nej, va fasiken ska man ha det till egentligen? Men amerikanare är fruktansvärt rädda för att gå en meter för mycket.


Drive-through på Bank of America


Snow (Hey oh)

Besvikelsen... av att vakna och det är helt vitt ute. Det har varit så bra väder här. Runt 0 grader och ingen snö, mest sol. Nu orkar jag inte plugga... men jag antar att jag inte har nåt val.

Idag hände något stort! Jag åt min första hamburgare i Förenta Staterna av Amerika. Det var visserligen kyckling men ändå. Besvikelsen... det var inte alls gott. Jag vet inte varför dom ville förstöra den på det viset. Kycklingen var torr och brödet hade dom kletat in med honung eller nåt annat jättesött och det smakade inte alls bra.
Sen fick jag höra idag att 2 st Whopper på Burger King kostar $4! och en Doubble Cheesburger kostar $1! Helt sjukt vad skräpmat är billigt här. Apropå hamburgare.
Däremot finns det jättegoda smoothies på skolan med fat free yoghurt, färska frukter och nån energy booster och säkert 2 kg socker! Skitbra när man har lektion till 9 på kvällen.
Jag hade min första lektion i Financial Accounting idag. Debit och kredit och balansrapporter och sånt. Jag har lite svårt med den engelska orden... men det ska nog gå bra!
Jag ska förresten lämna tillbaka boken jag hade köpt till den kursen, inte för att det var fel utan för att jag kan få samma information mycket billigare på internet. Hade jag köpt boken ny hade den kostat $230 men jag köpte den på ett annat ställe begagnad för $134. Det bästa är att jag får tillbaka 100% när jag lämnar tillbaka den. Hade jag haft den nya och försökt lämna tillbaka (sälja tillbaka) den hade jag kanske fått tillbaka $20.


Den här synen vaknade jag till idag. Det är från vårt fönster.


Ekorren svär över all snö

One week

Idag har jag varit i USA i en vecka. Det har gått ganska fort. Jag längtar inte hem men jag tänker allt på alla som finns hemma i Sverige.

Vi övade på elevator speech idag (man ska sälja sig själv på 1 min ungefär). Bra träning. Inget man direkt gör i Sverige.

Amerikanare är väldigt speciella. Vi skulle läsa en artikel om vad man inte ska göra på en jobbintervju. Det första som står är hur man ska ta i hand, eller hur man inte ska ta i hand. Om man gör på fel sätt så sabbar man tydligen hela intervjun. Sen måste man vara klädd på ett speciellt sätt. Konservativt. Business. Inget hår i ansiktet. Inte visa för mycket hud. Det finns massvis med regler. Amerikanare är väldigt strikta och har en massa regler för det mesta men är samtidigt väldigt laid back.
En annan sak, man får absolut inte komma försent till en intervju men om man kommer mer än 10 min för tidigt så ger man också ett dåligt intryck (att man har alldeles för mycket tid). Det finns tydligen många sätt att göra bort sig på.

Nu sitter jag och gör inte så mycket mer än väntar på att Obama ska hålla tal på TV:n. Det var tydligen viktigt så det är väl lika bra att man tittar på det.


Idag hade vi lektion i en gammal gymnastiksal


Motellet där jag bor by night

Red Cups

Igår hade jag en slö förmiddag. Lektionen började inte förrän 18:30!
Jag provade ett av passen på fitness centret, Absolute Abs. Det var inte jättehardcore men det känns i musklerna idag.

Det finns ett matställe på skolan där vi får äta gratis 30 gånger. Man drar sitt student-ID när man kommer dit och sen får man äta hur mycket man vill. Och allt finns! Från sallader till hamburgare och våfflor, glass, you name it. När jag skulle hämta dricka första gången i en vanlig läskmaskin hittade jag inget vatten. Dom har gömt vattnet i maskinen så man knappt kan hitta det. Man får trycka på en liten knapp som sitter gömd. Så där pepsin kommer ut kan man också få vatten. Mycket märkligt.

Första lektionen i Principles of Management var ganska basic. Det va lite disskussioner, bl a fick folk berätta om dåliga erfarenheter om sina chefer. Det var intressant. En tjej berättade att hennes kompis hade blivit sparkad för att chefen trodde att hon var gravid utan att hon hade sagt nåt men egentligen hade hon bara gått upp i vikt.

En av killarna fyller år idag så det skulle givetvis firas igår också (ingen aning varför) så vi trängde in nästan alla i ett av motellrummen och firade. Vi hade röda plastmuggar!
Apropå födelsedagar. En av tjejerna som är här fyller år på samma dag som jag plus att hon kommer från Skene! Så vi ska fira stort när vi är i New York City (fast här säger man bara the City).

Idag har vi haft lektion i Bussiness communications och Public relations. Jag gillar lärarna här, dom försöker inte få ut så mycket information på så kort tid som möjligt, utan dom tar hellre ett exempel för mycket så att alla ska förstå (önskar att det vore så på Chalmers).
Efter skolan gick de flesta (vi är totalt 19 st) till ett av sushiställena för att äta så klart och fira födelsedagsbarnet (igen). Det slutade inte så bra för alla. Estefania, en av de mexicanska tjejerna provade att snusa, vilket aldrig kommer hända igen. Hon spenderade mer tid inne på toaletten än vid matbordet. Stackars henne!


Två av alla ekorrar som springer runt på campus


Nibal och Rilando


Jag med en red cup och Ana Lucia


Fredrik (födelsedagsbarnet), Estefania, Rilando och Rolando


Haha, Estefania: "Stop taking pictures of me" och Markus


Idag på sushistället


Ferris wheel

Idag va det dags för en ny tripp till ett köpcenter, 10:e största i USA. Det tog en timma för de gula skolbussarna att köra oss dit. Vi hade alldeles för lite tid där, bara 2,5 timmar. Jag hann inte ens köpa någonting..

Imorn sätter skolan igång på riktigt men jag börjar inte förrän efter 6 (på kvällen!). Jag kommer aldrig ha lektioner tidigare än kvart över 12 och på fredagar är jag ledig!


Det här pariserhjulet stod på tredje våning


Rolando och Stephanie


Och det här är jag

Starbucks Coffee

Kaffet på motellet är inte särskilt starkt, det ser ut som te när man häller upp det. Det tur att man kan köpa kaffe på Starbucks för knappt 12 kr. Jag va lite orolig att det skulle bli komplicerat att beställa en vanlig svart kaffe (dom har ju så mycket att välja på!) men det enda dom frågade när jag sa att jag ville ha en kaffe var vilket storlek. Jag tog den lilla, den var ganska stor.


Japp, Starbucks finns i New Paltz

Sovmorgon

Sovmorgon. Inte fel. Sen gick vi till skolans fitness center, det är ganska stort och det mesta finns där. I omklädningsrummet kom det in en äldre kvinna och frågade nåt jag inte riktigt fattade, tror hon frågade om hon hade missat vattengympan. När jag sa att jag är från Sverige blev hon eld och lågor. Hennes mormor och morfar är nämligen från Sverige och sen hade dom bott i Brooklyn. Hon hade en massa att berätta om det och ville att vi skulle ses igen. Sen frågade hon mig om jag kunde lära henne svenska. Först trodde jag inte att hon var så seriös med det men det var hon. Hon erbjöd mig $10 i timman. Det är ju inte tillåtet för mig att göra det, jag måste jobba inom business om jag ska jobba här så jag tackade nej. Egentligen tänkte jag inte på att jag inte fick men jag ville helt enkelt inte lära henne svenska. Alla vet att man inte kan lära gamla hundar sitta.

Senare, när mörkret hade lagt sig gick vi in till stan och åt på ett sushiställe. Det var himla gott.


School of Business, här kommer jag ha de flesta lektionerna.


Fitness center


I omklädningsrummet


Stef och Emelie (min roomie) på sushistället


Indra, jag och Lucie

P&G's

Vi har världens gulligaste tant i receptionen här på motellet. Hon älskar oss och vi älskar henne. Hon har aldrig varit i NYC fast man kan hoppa på bussen 5 min härifrån och hamna två kvarter från Time Square. Nästa helg ska jag åka till the City. Det ska bli kul!

Puben vi va på igår, P&G's, var en amerikansk sportpub. Dom visade basket på tv och männen som satt i baren hade rutiga flanellskjortor och kepsar på sig. Där fanns också yngre människor och jag antar att de flesta av dom pluggar på SUNY (State University of New York). Amerikanarna jag pratade med igår var dock inte härifrån och jag vet inte riktigt vad dom gjorde här men dom gillade min accent.

Busschaufförerna är väldigt roliga här. Vi hoppade på en buss som stod i en korsning och väntade på grönt ljus. När han märkte att killarna hade öl med sig på bussen sa han: "Guys. I cant have open bottles of beer on the bus." Varpå en av killarna är på väg att slänga ölen och då säger busschaffisen: "You better suck it up quickly." När man trycker på stopp så stannar bussen med en gång och här handlar det inte om att komma fram på snabbaste tiden utan att man ska gå så lite som möjligt.


Jeff tog oss med downtown och visade var pubarna låg. Han skulle ändå åt det hållet för att hämta sin bil så han passade även på att dricka några öl innan han åkte hem.

$712 656 989 781

Idag har vi fått en massa information om hur man ska skriva en resume och hur man ska göra på intervjuer. Sjukt bra! Tänk om man hade fått samma hjälp i Sverige. Det kommer förmodligen vara en massa saker att göra med att skriva resume och alla kurser och allt annat.

Ikväll ska vi ta en pubrunda i downtown. Ölen är billig. Det kan bli kul!
Vi har ett Student ID och på det finns det 400 Hawk-dollar som vi kan använda på en massa ställen här i New Paltz. Dom är till för att vi ska äta men jag använde lite av det när jag köpte kurslitteratur. Utöver Hawk-dollar har vi på Student ID:t dining dollar och meals (förvirrande).

Jeff (han som har hand om oss) pratade en del om vad för praktik som man kan få i NYC och det verkar verkligen inte fel!

Som min kära vän Sandy sa till mig innan jag åkte: Det är din tur nu!


Jeff med sitt kaffe


$712 656 989 781 har skattebetalarna fått punga ut med i Irakkriget.


Downtown New Paltz

First day in New Paltz

Det finns så mycket att berätta, vet inte riktigt var jag ska börja...
Den första natten sov jag som en stock i min queen size säng. Vi gick upp vid sju och åt frukost på motellet. Sen åkte vi till skolan med den lokala bussen. Där fick vi en massa information om allt möjligt och en rundtur på campus. Efter det åt vi lunch. Det var amerikanskt. Sen sprang vi vidare till Student Health Center som vi måste ringa om vi blir sjuka. Där fick vissa ta sprutor, jag slapp. Medan de sista fick sina sprutor satt vi i ett klassrum och fick veta vilka kurser vi har fått. Jag fick Principles of Management och Financial Accounting. På måndag börjar det och då kommer alla andra studenter också (10 000 st). Böckerna är svindyra så jag ska leta på nätet.
Vi gick från skolan till motellet och jag köpte äpplen på vägen, sen gick vi tillbaka till skolan. Det tog 17 min att gå dit. Vid 5 åkte vi från skolan i School busses till ett mall som tydligen inte va så jättestort. Det var jättestort! Där spenderade vi nästan allt tid (ca 2 timmar) inne på Best Buy. Vi trodde att vi hade gott om tid på oss men vi fick springa tillbaka till bussen. Jag hann inte ens köpa en filt som jag verkligen ville ha för det finns bara en tunn filt på motellet. Jag hann köpa en telefon med ett amerikanskt nummer. Nästan alla köpte likadana telefoner. Den tiden jag inte spenderade på Best Buy satt vi och åt på Little Tokyo. Som tur är ska vi till ett jättestort mall (kan inte ens föreställa mig hur stort det kan vara) på söndag. Då ska jag köpa en filt. Och galgar. Och säkert en massa annat.

Här i USA är allt väldigt amerikanskt (konstigt!) och på campus springer det runt en massa amerikanska ekorrar! Dom är inte lika skygga som svenska.
Motellet är bra. Badrummet är fräscht och jag har en stor säng! Sen är det inte fel att komma hem till en nybäddad säng och nytvättade handukar.
Skolan är stor och på måndag kommer den att fyllas med amerikanska studenter. Utanför Student union building finns en stor skylt där det står hur mycket pengar kriget i Irak har kostat och hur många amerikanare som har dött och som har blivit skadade.

Även om det inte hade varit någon tidskillnad hade jag varit väldigt trött nu och jag är så trött nu så jag vet knappt vad jag har skrivit.


Vägen hem från skolan


School bus som vi åkte med


Min Room mate

Äntligen framme

Det har varit en låång dag idag. Hela resan har gått bra och jag sitter nu på mitt rum på Super 8 motel i New Paltz där jag ska bo i två månader med en tjej från Stockholm.
Just nu är jag väldigt trött och orkar inte riktigt tänka... imorn börjar orientation på skolan!


Det började skymma när vi kom fram på JFK


Gula taxibilar

Charles de gaulle

Flygresan mellan Landvetter och Charles de Gaulle gick fint! I Paris ligger det ingen sno och det regnar...
Jag gick upp ganska tidigt i morse eftersom planet gick vid sju sa nu ar jag trott och skulle garna sova lite! Tur att jag har 8 timmar pa mig att sova till New York!
Nar man flyger med Air France far man all information pa franska forst och ibland oversatter dom till engelska men da hor man ingen skillnad.

Det kanns fortfarande overkligt att jag har lamnat Sverige for att inte komma tillbaka pa 4 manader... och snart lamnar jag Paris.

A revoir


Den sista måltiden

Houston fick problem med bilen, den va törstig så jag kom med en flaska vatten till den. Sen åkte hon och Fanny till Amanda för att förbereda den sista måltiden. Jag kom dit lite senare för jag var ju tvungen att packa klart. När jag väl kom dit hade dom knappt börjat så jag högg in och krossade nötter. Temat var Thai så vi åt kycklingspett med ris och jordnötssås. Mums.

Det känns sjukt att jag snart inte är i Sverige längre och det är svårt att föreställa sig hur mitt liv kommer se ut från imorgon. Nu känner jag att jag vill vara framme i USA så jag får veta hur det kommer bli.


Hos Anita köpte vi glykol till bilen


Törsten släcks


Vi var ganska nöjda när det var gjort.


Matlagningen är i full gång


Amanda var nöjd innan hon smakade på maten


Alla fick vara med på festmåltiden


En sista hej då-kram


See you on the other side! God bless

Mission Impossible

Jag har fått ett uppdrag jag ska utföra när jag är i USA. Jag ska ta mig till Vita Huset och fråga Obama hur man nu ska spela "Neger och President". Jag är lite orolig för att han inte uppskattar frågan men å andra sidan fick han ju Nobels fredpris.

Packningen går bra, jag känner att jag har läget under kontroll men planerna är ändrade. Jag kommer inte åka själv längre, jag har fått en medpassagerare.


Jag hann knappt öppna väskan innan Murre hade hoppat i den så nu far han med mig till USA

Houston och Washington på Roadtrip

Nu är det inte lång tid kvar innan jag lämnar Sverige och drar västerut till frihetens och drömmarnas land. Det är 35 timmar.
Väskan står fortfarande opackad men det är ett senare problem som jag tar tag i en vacker dag.

Idag ställde jag klockan för att komma upp i tid, det va tur annars hade jag nog inte fått något gjort alls.
Efter att jag fick hacka mig genom isen på bilen så åkte jag till Svenljunga och hämtade upp Houston. Vi åkte till Göteborg så jag kunde ta den sista nödvändiga sprutan innan jag emigrerar. Det är konstigt för varje gång jag har varit där och tagit sprutor (känner mig som en stammis) så säger han att jag måste komma tillbaka och ta en till så i sommar åker jag dit igen!
Sen åkte vi hem till mig och dammsög golvet och borden, det behövdes. Vi blev hungriga av alla dammråttor så jag föreslog Miss Fajitas på Gibraltargatan. Det var gott.
Houston kom på att hon va tvungen att ha en ny matta så vi åkte till IKEA. Det va ett bra ställe att spendera tid på eftersom det skulle vara sjukt onödigt för mig att köpa nåt där men vi hittade i alla fall mattan.
När vi hade packat in allt i bilen och kört några varv på macken så åkte vi och överraskade Fanny på hennes jobb i Borås, vi lekte stalkers och tog kort på Fanny i smyg och hon märkte det inte.

Inför resan känns annars allt lungt, det var mer nervöst när jag precis hade fått veta att jag kom in. Jag kanske blir nervös när jag står på Landvetter eller på Charles de Gaulle eller på JFK, jag vet inte.

Tack Musse för den fina headern!


Houston tog kort medan jag försökte koncentrera mig på att köra. 
Houston tar kort medan jag försöker koncentrera mig på att köra.

Vi hade sjukt bra tajming  Väntar på sköterskan..
I väntan på sprutan

Innan sprutan  Sprutan
Den här gången kändes inte sprutan men jag ville ändå inte se..

  Houston hittade hem direkt på IKEA
Inne på IKEA

Stalker  Fanny blev trots allt glad att se oss

Vi stalkade Fanny och tog smygkort men hon blev glad att se oss ändå

RSS 2.0